Şehrimiz
30 Nisan 2024

Yüzölçümü :838,9 Km²
Şehir Merkezi nüfus : 108.838
Rakım : 175 m
Köy sayısı : 53
Belediye Sayısı :1
 


Coğrafya:
Ege Bölgesi'nin kuzeyinde bulunan Soma ilçesini doğusunda Kırkağaç, batısında Bergama, kuzeyinde Savaştepe (Balıkesir) ve İvrindi ilçeleri ile güneyinde Palamut Bucağı bulunmaktadır. 27.36 doğu boylamı ve 39.11 kuzey enlemleri arası da bulunan ilçenin rakımı ortalama 175 m ve yüz ölçümü ise yaklaşık 826 km²'dir.

Soma'da bulunan arazinin yarıdan fazlası dağlıktır. İlçe güneyi sik ve dik tepeler ve yüksek dağlarla kaplıdır. Doğusunda yüksek dağlar, birkaç yayla ve kimi dağ üstlerinde zamanla oluşan yerleşim alanı olmaya uygun sırtlar vardır. Batıda ise Bakırçay bulunmaktadır. Bakırçay'ın beslediği akarsular ve bu akarsuların kollarının etkisi ile araziler bölünmüş, vadiler oluşmuş birkaç noktada düzlükler meydana gelmiştir. İlçe güneyden, doğudan, kuzeyden, kuzey doğudan dağlarla çevrilmiştir.

Bilindiği gibi Manisa'nın kuzey doğusunda Şaphane (2121m) Dağından başlayıp Demirci ilçesi kuzeyinden batıya doğru devam eden sıra dağlar Demirci sıra dağlarını meydana getirir.

Ovalar:
İlçenin belli başlı ovası Ege Bölgesi sayılı ovalarından olan Bakırçay ovasidir. Bu ova Marda Dağı (1388 ile Yunt Dağı (1084) arasında bulunur. İlçenin en verimli alanı Bakırçay ovasıdır. Batıya doğru 15 km.ye kadar genişleyen ovada çok çeşitli ürünler yetişmektedir.

Vadiler:
İlçede irili ufaklı çok sayıda vadi vardır. Maden ve Sarıkaya derelerinin ve Türkali Kovuk Derenin bulunduğu vadiler gösterilebilir.

Bakırçay Irmağı
Manisa ilinin Ege havzasına giren en önemli akarsuyudur. Bu akarsuyun kaynağı Gölcük yaylalarının doğu yamaçlarıdır. Bu akarsu Kırkağaç ve Soma yakınlarından gelerek Kınık'ın kuzeyinde Yağcıllı çayı ile birleşir.

Servisler Barajı
Soma Termik Santrallerin ve bölgesinin sanayi suyu ihtiyacını karşılamak ve Bakırçay'in yol açtığı taşkınları önlemek amacıyla 1977 yılında yapımına başlanmış ve 1981 yılında tamamlanmıştır. Baraj tonlu toprak dolgu tipinde olup 59.5 m yüksekliğindedir. 127 milyon metre³ su depolama kapasitesine sahiptir. Ayrıca Baraj sulama amacıyla da kullanılmaktadır.

İklimi
Soma ve Çevresi: Koppen, De Mortanne,Thorntwaite ve erinç gibi araştırmacıların iklim sınıflandırmalarında kullanılan yöntemlerden hareketle,Koçman'ın (1993) Türkiye için belirlediği iklim sınıflandırmasına göre,Soma ''Yarı nemli Akdeniz İklim tipi''ne dahildir. Bu bölgede kış mevsimi, cephesel depresyonların artışı ile en yağışlı,yaz ise en yağışsız mevsimdir. En sıcak ayı temmuz olan bölgenin, ortalama sıcaklığı 23-24 ºC civarında olup,kış aylarında sıklıkla Bakanlardan gelen soğuk hava akımlarına maruz kaldığından sıcaklık düşüktür.En soğuk ay ocak olup, en soğuk ay sıcaklık ortalaması 3-5 ºC kadardır.Kar yağışları normaldir.Sıkça don olaylarına rastlanır.

Ulaşım
Akhisar-Bergama karayolu ilçenin içinden geçmektedir. İzmir-Balıkesir yolu üzerinde Akhisar çıkışında batıya doğru ayrılan Kırkağaç-Soma yolu ile başlayıp Bakırçay'ı vadisi boyunca doğu-batı uzanışlı olarak Bakır, Kırkağaç, Soma, Turgutalp, Avdan Cenkyeri, üzerinden Kınık'a ulaşan yol , batısındaki Bergama' ya kadar devam ederek İzmir-Çanakkale devlet yoluna birleşir. Söz konusu yolun güzergahında ufak tefek değişmeler olsa da Bergama Krallığı' na kadar giden eki bir tarihi olduğu anılmaktadır. İlçenin ikinci önemli karayolu bağlantısı ilçeyi kuzeyindeki Balıkesir'e bağlayan Soma-Savaştepe yoludur. Soma'nın köy yollarının toplam uzunluğu 237 km olup %84'ü stabildir .Toplam 53 köyü ve beldesi bulunan ilçede yerleşimler arasında ulaşım sorunu olmamakla beraber özellikle kent işi olar günden güne artan taşıt sayısı nedeniyle yetersizdir. İzmir-Balıkesir demiryolu ilçemizden geçmektedir.

Kültürel Faaliyetler
Soma'da 4 yıldır "KARA ELMAS KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ" kutlanmaktadır. Bu ulusal festivalin amacı "bir avuç kömür için ömür tüketenler" sözümüzdeki Soma sevgisini ve kömürün önemini vurgulamaktır. Kültür ve Sanat festivalinde eğlence,yarışma, sempozyum,toplantılar düzenlenmekte ve halk büyük ilgi göstermektedir.

Ekonomi
Soma Türkiye'de Kömür İsletmeleri ün yapmış adını duyurmuş bir ilçedir. İlçe ekonomisinin temeli Linyit işletmeciliği ve ona bağlı gelişmiş sektörlerdir. Bölgede çok kaliteli kömür dışında çinko,kursun manyezit ve bor tuzu yatakları da bulunmaktadır. 1913 yılında Soma'da kömürün bulunmasıyla linyit madenciliği baslamıştır. ELİ Türkiye'de satılabilir kömür ihtiyacının % 22'sini karşılamaktadır. ELİ Türkiye'nin en büyük 100 kurulusu arasında her zaman olmuştur. Soma Termik Santrali (SEAŞ) Bati ve Kuzey bati Anadolu'nun elektrik ihtiyacını en kısa mesafeden kalmamakta ve bölgeye ekonomik ve sosyal kalkınma sağlanmaktadır.

Tarım
Soma tarımsal yönden üç ana bölgeye ayrılmaktadır. Bunlar Gediz vadisi, Bakırçay vadisi, Demirci Dağlık bölgeleridir. Sulama tarımı bakımından Soma fazla gelişme göstermemiştir. Kömür havzaları nedeniyle tarım alanları fazla bulunmamaktadır.

Tarım Arazisi

Hektar

Yüzde (%)

Kuru Tarım Arazisi

15167

18.36

Sulu Tarım Arazisi

1570

1.90

Bağ - Bahçe Arazisi

3650

4.41

Çayır

50

0.06

Mera

1100

1.33

Orman

40512

49.04

Mesken Sahaları

8275

10.01

Palamutlar

2000

2.42

Kullanılmayan Saha

10276

12.44

Toplam :

82600

99.97


Şehrimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için Tıklayınız...